Noordereiland, Otorohanga

Otorohanga: eindelijk een kiwi gezien!

En nee, dan heb ik het niet over de fruitsoort maar over de vogel. Omdat Hamilton ons tegenviel opende ik maar weer mijn reisgids (die ook had geadviseerd om naar Hamilton te gaan dus ik was enigszins sceptisch) toen mijn oog viel op het Otorohanga Kiwi House & Native Bird Park. Een van dé plekken om de kiwi in het echt te zien (want in het wild spot je ze niet zo snel).

Een kiwi in het echt zien stond hoog op mijn lijstje, want als je ergens wel mee wordt dood gegooid hier in Nieuw-Zeeland dan is het deze vogel wel. Vind je hem niet op een t-shirt of mok, dan vind je hem wel als tattoo bij een 18-jarige backpacker die zichzelf tijdens het reizen heeft gevonden (en dit symbolisch wil vastleggen met een tattoo die verder totaal niet cliché is..)

Op de website van het park werd geadviseerd om vroeg te komen, tijdens het voedermoment. Kiwi’s zijn namelijk nachtdieren en slapen overdag. We overnachtten dus ergens in de buurt en gingen vroeg in de ochtend op pad.

Het was behoorlijk fris en Rick liep te balen van de kou: “waarom ga ik in de zomer op vakantie naar een land waar het koud is??” Maar ja, alles voor de kiwi!

Vlak voor het voedermoment gingen we het verblijf binnen. Omdat het nachtdieren zijn is hun verblijf daardoor dus ook donker. Voordat we konden doorlopen moesten we eerst in een pikzwarte kamer staan om onze ogen te laten wennen aan het donker.

Toen onze ogen eenmaal gewend waren konden we door naar de volgende kamer. Terwijl we om ons heen keken vroeg ik me hardop af: “waar zou die kiwi zijn?”

En met dat ik dat zei keek ik naar rechts en zag ik gelijk een kiwi. De kiwi zag ons niet, ze hebben namelijk erg slecht zicht. Ook kon hij ons niet horen omdat het glas heel erg dik was. Ze zijn dan wel blind maar ze hebben wel heel goed gehoor.

Het was zo leuk om de kiwi in het echt te zien. De vogels zijn namelijk groter dan je verwacht en ze zijn ook gewoon super schattig. Met hun lange snavels porren ze in de grond op zoek naar eten. Het is jammer dat we geen foto’s mochten maken, je moet me dus maar op mijn woord geloven. (Al mochten we wel foto’s maken van de opgezette kiwi’s):

Fun fact over de kiwi: als het vrouwtje zwanger is dan kan ze de laatste week niet meer eten. Hoe dat komt? Het ei is zo groot dat al haar organen aan de kant worden geschoven. Als je haar bevalling zou vergelijken met een vrouw die gaat bevallen, dan zou deze vrouw bevallen van een vijfjarig kind (aka de hel).

Toen het voedermoment voorbij was en de kiwi’s zich weer verscholen was het tijd om de andere vogels te gaan zien. Zo kwamen we Bob de duif tegen:

En nog meer vogels waarvan ik de soort namen vergeten ben:

Het tweede voedermoment moment was bij de Kea en de Kaka, twee brutale vogelsoorten die geliefd zijn door mensen (maar gehaat door boeren. Door hen waren deze vogelsoorten dan ook bijna uitgestorven).

Door hun brutale gedrag zijn het eigenlijk heel grappige vogels. Vooral de Kea’s maakten er een hele show van. Zo hebben Kea’s eigenlijk wel wat weg van honden, zodra het tijd is voor eten schreeuwen ze de hele boel bij elkaar alsof ze nooit te eten krijgen.

Het laatste voedermoment was bij de Kakariki’s, de bitches onder de vogels. Iedereen in het verblijf kreeg wat zaad in zijn handen gedrukt en mocht deze vogels zelf voeren. Maar ze pikten er alleen de zaden uit die ze lekker vonden, de rest schopten ze van je hand.

En wat deze vogels dus echt bitches maakt? Zodra ze het idee hebben dat een ander het beter heeft dan zij, dan schoppen ze diegene van je hand en vervolgens doen ze: niks. Ze misgunnen het de ander gewoon zo erg dat ze de ander alleen wegjagen om het eten vervolgens niet op te eten.

Waarom deze vogels trouwens van die aparte namen hebben? Ze zijn vernoemd naar het geluid dat ze maken, easy as that.

Na dit park gingen we door naar de Coromandel, een van de mooiste gebieden van Nieuw-Zeeland, maar daar lees je in de volgende blogpost over.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *