Hobbiton, Mata Mata, Noordereiland

Mata Mata: eindelijk naar Hobbiton!

De dag waarvan je wist dat die zou komen: Hobbiton! Lord of the Rings is toch wel een beetje de reden dat ik hier ben, dus ik moest wel gaan natuurlijk. Onze rondleiding begon al om 10:00 (je mag niet zelf door het park lopen) dus we gingen op tijd weg van het motel zodat we eerst nog even ergens rustig konden ontbijten.

Omdat we dus al in Mata Mata waren en Hobbiton daar praktisch om de hoek ligt was de rit er naar toe maar iets van een kwartiertje.

De entree van Hobbiton is niet zo bijzonder. Je meldt je aan en mag vervolgens aanschuiven in de rij voor jouw tijdslot. Is jouw groep aan de beurt, dan stap je met zijn allen in de bus om naar de filmset te gaan. Deze rit is dan wel weer leuk, want je rijdt door een prachtig glooiend landschap (geen wonder dat Peter Jackson op dit mooie stukje Nieuw-Zeeland is gevallen):

Eenmaal bij de filmset begint de tour. Toevallig kregen wij de rondleiding van iemand die ook in Nieuw-Zeeland op zijn WHV (Working Holiday Visa) is. Ik moet eerlijk bekennen dat ik wel een beetje jaloers was, hoe tof is het om tijdens je WHV in Hobbiton te werken?

Anyway, we werden een hoekje omgeleid en daar lag ineens dan echt Hobbiton voor ons:

De gids leidde ons langs de verschillende Hobbit huisjes en elk huisje had zijn eigen thema:

Dit Hobbit huisje staat gegarandeerd bij iedere bezoeker op de foto, want dit is het huisje waarbij de gids foto’s van je maakt. Rick en ik waren in über toerist modus dus natuurlijk werd er ook van ons een kiekje gemaakt:

Maar dan het Hobbit huisje waar het natuurlijk allemaal om draait, het huisje van Bilbo Baggins:

Helaas mochten we geen kijkje binnen nemen. Had ook geen zin gehad, want net zoals de andere huisjes, staat ook het Hobbit huisje van Bilbo Baggins leeg. Alle scènes in dit huisje zijn namelijk opgenomen in de WETA Studios.

Wel is aan dit huisje de meeste aandacht besteed. Het is het enige huisje dat nog helemaal aan de zijkant doorloopt, zoals je op de laatste foto kunt zien.

Daarna werden we voor een warm drankje meegenomen naar de Green Dragon, de bekende stamkroeg van de Hobbits:

Daarna werden we al snel weer doorgeloodst naar het lunch buffet (dit park is een geoliede toeristen machine haha).

En toen was het alweer afgelopen. Er was nog wel even tijd voor een verplicht rondje in de souvenir winkel. Ik heb niks gekocht, want het was allemaal stervensuur. Uiteraard wel -heel origineel- op de foto gaan met wat Hobbit attributen:

We werden allemaal weer in de bus gepropt en zo snel als we er waren, zo snel waren we er ook weer weg.

Of het het geld en de tijd waard was? Absoluut! Zelfs als je niet super fan bent (zo zeg ik wel dat ik fan ben maar ik heb nog nooit een LOTR boek in m’n handen gehad..) is het nog steeds erg leuk om Hobbiton in het echt gezien te hebben.

Qua sfeer deed het me een beetje denken aan Laafland in de Efteling. Wat de Efteling alleen beter doet, is dat ze in de huisjes ook echt laafjes (noem je ze zo?) hebben. Het was best leuk geweest als ze in Hobbiton ook echt ‘hobbits’ hadden rondlopen.

O ja, nog even terug naar het huisje van Bilbo. Valt je iets op aan onderstaande foto?

De ekte ekte fans zullen het misschien wel weten, maar die boom aan de linkerkant? Die is dus niet echt. Alleen als je dichtbij kwam kon je door goed te kijken zien dat de blaadjes en de stam niet echt waren (maar als het niet verteld was, was het mij niet opgevallen).

Peter Jackson vond de andere bomen niet goed genoeg, dus liet hij er eentje maken door WETA. Zo is de boomstam gemaakt van glasvezel. De blaadjes zijn gemaakt van zijde en komen uit Taiwan. Deze zijn een voor een aan de boom vastgemaakt (holy hell!)

Waar we naar toe gingen na Hobbiton? Naar Hamilton. Achteraf een beetje een suffe beslissing van ons, maar daar vertel ik meer over in de volgende blogpost.

En? Heb ik je kunnen overtuigen om naar Hobbiton toe te gaan?

2 reacties

  1. Wat gaaf Maritte!! Heel bijzonder om daar te zijn! Mooie foto’s. Leuk weer war van je te lezen schattie 😘

  2. So many lovely pictures and a nice story to tell! 🙂 thanks for sharing your journey!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *